Equinovo, THE BRAND

EVERYTHING YOU NEED TO KNOW

Equinovo, eigentijdse exclusiviteit uit Nederland. Het verhaal achter de onderneemster die het verschil gaat maken.

Ze is amper zes als ze op een kinderfeestje voor het eerst op een paard wordt gezet. De magie die op dat moment vrijkomt, voelt als een donderslag bij heldere hemel. Haar passie is geboren. “Bij paarden voel ik mij vertrouwd. De band die ik met mijn paarden deel, is met niets te vergelijken.”

De van oorsprong Armeense Genia Antonian (26) kan over niets anders meer praten, het is paarden wat de klok slaat. Tot verbazing van haar ouders. “Het paardenvirus is niet iets familiairs, hoewel ik heb begrepen dat mijn opa in Armenië twee paarden bezat. Misschien heb ik het van hem.” 

Genia volgt op jonge leeftijd al paardrijles en is veel bij de paarden te vinden. Totdat ze tijdens een buitenrit door een nare val haar arm op een bijna onherstelbare manier verwondt. Het is haar moeder die in alle schrik de paardrijspullen aan de wilgen hangt en beslist: Er wordt niet meer gereden! Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het is Genia’s vader die haar na haar herstel stiekem weer naar paardrijles brengt. “Dat voelde voor mij als thuiskomen,” aldus een tevreden Genia. Als ze niet lang daarna opnieuw een ongeluk krijgt, is haar moeder in alle staten. “Ik mocht even het huis niet meer uit, dat begrijp je,” lacht Genia. Maar alweer laat ze zich niet uit het veld slaan. Haar vader koopt een pony voor haar. Vanaf dat moment groeit de passie voor paarden.

Op meerdere paarden wedden

In de jaren erna vult ze haar paardenpassie aan met tekenen. “Ik raakte altijd al geïnspireerd door kleuren, vormen en structuren. Als kind observeerde ik dieren, mensen en hun prachtige huidstructuur, of een vorm van een lichaam en maakte tal van tekeningen in mijn schetsboek.” Ook de liefde voor mode ontstaat en na de middelbare school is ze eruit. Het wordt de modeopleiding in Eindhoven. Haar ondernemende karakter komt tijdens die studie sterk tot uiting. Ze leert er ontwerpen, creëren, uitvoeren. Ze geniet van alle facetten van het ontwerpproces en wil met mooie dingen de markt op. Als jonge vrouw lanceert ze tot tweemaal toe een modelijn die haar niet brengt wat ze voor ogen had. Genia: “Ik was 21, jong, onervaren en ik realiseerde me dat ik me op een andere manier moest gaan onderscheiden van de rest.” 

Op een avond, in haar slaapkamer, ze mijmert er voor de zoveelste keer over haar toekomst, besluit ze het over een andere boeg te gooien.  Het blijkt dat haar liefde voor paardensportmode wordt gedeeld met veel paardensporters. “Ik vond het opvallend dat er op dat gebied geen Nederlandse merken in de paardenmode te vinden zijn. En hoewel ons land excelleert in de paardensport, exclusieve paarden kleding en accessoires werden vaak vanuit het buitenland geleverd, Dat moest maar eens anders, vond ik. Paardenminnend Nederland hoort daarin naar mijn mening óók te voorzien. Gewoonweg omdat ons mooie land dat verdient!” 
 

What’s in a name

Het schetsboek wordt er weer bij gepakt, en geïnspireerd door merken als Hermes en Gucci, komt Genia met een aantal eenvoudige, maar pakkende ontwerpen voor katoenen dekjes. Terwijl ze ontwerpt komt de naam die het zal gaan dragen als vanzelf in haar op. “Omdat ik iets nieuws in de paardenwereld creëerde, was de naam Equinovo (Equi = paarden, Novo = nieuw) snel bedacht. Equinovo staat voor uniek zijn op je eigen manier, iets dat ik mezelf en anderen gun.”

Van denken naar doen

Het is haar hardwerkende familie die haar meegeeft altijd een plan B te hebben. En hoewel Genia haar toekomst met goede moed tegemoet treedt, neemt ze hun advies ter harte. Genia start daarom een nieuwe studie die haar interesse heeft: Rechten. Ze slokt de materie op, maar terwijl ze Equinovo verder uitbreidt, verdwijnt de noodzaak van haar rechtenstudie langzaam naar de achtergrond. “Ik dacht ongelooflijk veel na over wat ik wilde. En plots besloot ik het denken om te zetten in doen. Actie!” 

Genia bezoekt met haar Equinovo producten verschillende paardenevenementen en heeft intussen via Social Media een gemêleerde fanbase achter zich geschaard. “Jonge influencers, bekende dressuurruiters en fotografen, mijn volgers vormen een breed publiek. Het merk Equinovo wordt snel opgepikt omdat het een krachtige combinatie van eenvoud met opvallende aspecten is. “It’s all in the details!” vindt Genia. “Persoonlijk houd ik niet van schreeuwerig, maar des te meer van ingetogenheid in een mooie kleur, en hoogkwalitatieve stoffen met wel opvallende, misschien onverwachte details die het geheel afmaken. En die stijl wordt door velen gewaardeerd, zo blijkt. De eerste collectie is razendsnel uitverkocht. Genia breidt haar volgende collectie uit met verschillende andere producten als onderlappen en bandages. “Ik werk het liefst met mensen die dezelfde waarden en normen als ik hebben. Ik hou van mensen in al hun unieke voorkomens. Elk mens verdient het om helemaal zichzelf te mogen zijn. Ik behandel iedereen met eenzelfde respect, vertrouwen, transparantie en vriendelijke energie. Ik geloof dat je op die manier ook dezelfde mensen aantrekt. Mensen die niet in dat gedachtegoed pasten, heb ik gaandeweg gelukkig achter me kunnen laten. You live and learn, en dat is helemaal oké.” Genia benadrukt het respect dat ze heeft voor de kleine, hardwerkende ondernemer, die vaak het onderspit delft door de grotere bedrijven. “Ik zie van dichtbij hoe kleine ondernemingen de prachtigste dingen maken, maar onvoldoende worden gezien. Dat vind ik jammer. Ik ga daarom graag in zee met de nog onbekende creators.”

Ik geloof in mij

Dat mensen onvoorwaardelijk in haar geloven, is een van de pijlers waar Genia haar business op heeft kunnen bouwen. “Waar mijn moeder vroeger, uit liefdevolle bezorgdheid, een einde wilde maken aan die paardendroom, was het mijn vader die het vuur in mijn ogen zag branden en mij de zoveelste kans bood. Dat vuur kon ik niet negeren. Als anderen besluiten dat vuur wél te negeren, of mijn passie niet serieus nemen, wordt mijn motivatie torenhoog!” En dat heeft een achterliggende reden. Haar ouders, beide afkomstig uit Armenië, kenden in hun leven vele tegenslagen. Hard werken om het hoofd boven water te kunnen houden bleek een levensnoodzaak die Genia deels heeft gevormd. “Mijn ouders en mijn oma zijn grote drijfveren achter mijn positieve kijk op het leven. Zij lieten ondanks tegenslag het hoofd niet hangen. Mijn oma, die helaas niet meer in ons midden is, was mijn grote steun en toeverlaat en drukte mij meermaals op het hart: “Droom groot!” En dat is wat ik doe, elke dag weer. Ik wil hen bewijzen dat hun harde werk niet voor niets is geweest. Ik ga hen laten zien dat ik, juist omdat ik groot durf te dromen, het verschil ga maken.”

Selfmade woman

Genia staat al die jaren zelf aan het roer van Equinovo. Ze is betrokken bij het hele proces, van ontwerp tot uitvoering, van marketing tot verkoop. “Mijn paard Mytira dient als inspiratiebron bij het ontwerpen van alle producten. Dat het draagbaar is voor het paard en tegelijkertijd eigentijdse exclusiviteit uitstraalt is typerend voor Equinovo.”

The sky is the limit

Dat het Genia menens is, blijkt al uit de klantenkring die zich inmiddels bevindt in landen als Zuid-Korea, Amerika, België, Letland, Japan, Rusland, Duitsland, Spanje, Rusland, Frankrijk, India en Estland. “Het is een must om mezelf elke dag weer uit te dagen. Ik ben gek op de ontwikkeling die ik dagelijks doormaak. Ik zie Equinovo dan ook binnen vijf jaar doorontwikkelen tot een van de marktleiders binnen de paardendetailhandel. Mensen die me voor gek verklaren zijn er genoeg. Die argwaan werkt voor mij als brandstof. Ik ga er alleen maar harder door werken!” 

Mooie dingen in het verschiet

Inmiddels heeft Genia een grote groep fijne mensen om zich heen waarmee ze iedere dag haar droom najaagt, op de manier die ze haar oma ooit heeft beloofd. “Om groot te kunnen dromen, moet je je inlaten met mensen die dat samen met je kunnen bewerkstelligen, immers, je bent met wie je je omringt,” vindt ze.

In de glimlach waarmee ze haar toekomst tegemoet treedt, brandt nog altijd het vuur dat haar vader ooit als eerste bij haar zag.

 

 

 

 

EUR